Programma

Geniet mee van Historisch Feest aan Zee
 
11:00 – 16:00 uur Ambachten markt
12:00 – 15:00 uur Historisch Tafereel op het strand ter hoogte van de Vissersvrouw
13:00 uur Officiële ingebruikname van de Zeilwagen van Simon Stevin m.m.v. het Groot Schevenings Historisch Koor
15:00 – 21:00 uur Feest in de Keizerstraat. Gezellige middag en avond vol muziek, entertainment voor jong en oud, hapjes en drankjes.
 
Het tafereel speelt zich af op het strand op de kop van de Keizerstraat. Vanaf 12.00 uur is het strand aangekleed met historische objecten zoals strandstoelen en strandtentjes. Daarnaast worden er historische taferelen uitgebeeld door vrijwilligers gekleed in historische kleding en Scheveningse dracht. Kleding en klederdracht behoeven niet aan een bepaalde periode verbonden te zijn. Voldoende is dat zij herinneren aan de geschiedenis van de badplaats Scheveningen en men er dus ‘klassiek’ uitziet. Dat kan bijvoorbeeld zijn een eenvoudig geklede burger of een sjieke ‘Haagse heer of dame’ in flaneerkledij. De taferelen bestaan uit gezinnen die een dagje op het strand vertoeven en beroepen waarmee men vroeger op het strand zijn brood verdiende (badmeester, badstoelen-verhuurder, haringventer, venter met augurken in emmers aan juk etc.)
Verder ook strandfiguren die zich uit anderen hoofde op het strand bevonden: de strandvonder, schelpenvisser, visserman. Speciaal voor Feest aan Zee wordt momenteel de Historische Zeilwagen van Simon Stevin uit 1602 nagebouwd door leerlingen van het ROC Mondriaan. Deze zeilwagen dient als het klapstuk van het tafereel en vormt daarvan het middelpunt. De zeilwagen vertrekt in de middag rond 12.30 uur vanaf de Oude Kerk aan de Keizerstraat richting het strand waar het Historisch Tafereel inmiddels in volle gang is. In en om de zeilwagen nemen de ‘notabelen’ van vroeger plaats. Het historisch gezelschap bestaat uit onder anderen Prins Maurits, de Schout van Scheveningen (Adriaen Coenen), Simon Stevin, Constantijn Huygens,  Koningin Anna Paulowna,, Jacob Pronk, ds. Faassen de Heer (‘de Paus van Scheveningen’) , de eerste badarts van Scheveningen dr. J.F. d’Aumérie, de Vaandeldrager van Scheveningen en het Schevenings Leesgezelschap Vriendschap en Oefening van 1817… Gekleed in eveneens historische kostuums arriveren zij bij het strand. Hier vindt de officiële ingebruikname van de zeilwagen plaats.
Gedurende de middag kunnen bezoekers het tafereel aanschouwen, foto’s maken en meedoen aan de activiteiten die geboden worden. Men zal ook voor of in de zeilwagen kunnen plaatsnemen voor het maken van een mooie historische (familie)foto.
Rond 15.00 uur vertrekken alle vrijwilligers-figuranten richting de Keizerstraat voor een afsluitend gezamenlijk drankje en een feestelijke voortzetting van het Historisch Tafereel.